Панел: Нова ера пријатељства Србије и Израела

15 јула, 2019

Проф. др Гидеон Грајф, историчар на Институту за Холокауст Шем Олам

Проф. др Гидеон Грајф, историчар на Институту за Холокауст Шем Олам

 • Република Србија и Израел блиски су пријатељи и срећа је што то пријатељство постоји. То не треба да нас чуди, наша два народа имају сличну историју, слично наслеђе, сличну судбину, сличне патње и веома сличан образац самоодбране у циљу националног преживљавања. 
 • Пакт братства српског и јеврејског народа запечаћен је крвљу и мучеништвом.
 • Премијер Бењамин Нетањаху рекао је при сусрету са Александром Вучићем да пријатељство Срба и Јевреја траје хиљадама година, још од времена Римске републике. У Србији, током Другог светског рата, наши народи суочили су се са бруталним прогоном и истребљењем од стране немачких нациста и њихових сарадника. Никада нећемо заборавити улогу српског народа у борби против нацизма.
 • Преко 80% југословенске јеврејске популације у Другом светском рату убијено је заједно са између 700.000 и 800.000 православних Срба.
 • Стотине хиљада Срба и хиљаде Јевреја брутално је убијено у хрватском логору смрти Јасеновац, који је по површини био 6 пута већи од Аушвица. Жртве су мучене и убијане на 57 различитих начина.
 • Изузетна је иницијатива деканке Филолошког факултета Универзитета у Београду, проф. др Љиљане Марковић, да се оснује Одељење за хебрејски језик и израелску културу на овом факултету. Даља академска сарадња Србије и Израела и размена студената укључиће Правни, Медицински, Учитељски, и Факултет физичког васпитања.
 • Веома сам захвалан организаторима ове конференције на одличној иницијативи и на позиву. Желим да пријатељство Србије и Израела још дуго јача и расте.

 

Vladimir Marinkovic

Проф. др Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије и председник посланичке групе пријатељства са Израелом

Проф. др Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије и председник посланичке групе пријатељства са Израелом

 • На нивоу парламентарне сарадње Србије и Израела постоје сјајни односи са свим партијама у Кнесету, израелском парламенту. Прошле године одржано је неколико одличних састанака са председником Кнесета, представницима већине и опозиционих партија.
 • Јако је важно што су председник Ривлин и председник Александар Вучић прошле године отворили улицу Теодора Херцла у Земуну, родоначелника идеје ционизма и модерне државе Израел, на шта смо посебно поносни.
 • Одлуке америчког председника Доналда Трампа о премештању амбасаде из Тел Авива у Јерусалим и признавање Голанске висоравни као део суверене државе Израел храбре су одлуке и треба им дати подршку.
 • Теза Групе пријатељства са Израелом у нашем парламенту је да се модерна Европа, наша јудеохришћанска цивилизација, брани на Голанској висоравни. Да Голанска висораван није под контролом Израела, ко зна какве би то безбедносне, цивилизацијске и друге ефекте могло имати на читаву Европу и регион Блиског истока.
 • Израел је бастион вредности демократије, развоја, економије и модернизације целог региона. Надам се да ће и остале земље Блиског истока прихватити ове вредности које је Израел дефинисао као држава.
 • Израел је наш велики савезник и ми у сваком случају треба да подржавамо Израел и да наше односе крунишемо кроз највиши облик сарадње каква је премештање амбасаде у Јерусалим, што заговара и Национална авангарда.
 • Потребно је да покажемо руку пријатељства, као што Израел показује кроз своју одлучност да питање независности тзв. Косова не ставља чак ни на дневни ред.  Иако му то некада и није интерес, Израел се одупире својим савезницима и политичким пријатељима када су у питању Србија и њени витални национални интереси.
 • Vladimir Marinkovic

  Говорници на панелу ”Нова ера пријатељства Србије и Израела”

  Као потпредседник Народне скупштине дао сам предлог београдској власти да једна улица понесе име генерала Аријела Шарона, познатог по томе што је бранио нашу земљу током бомбардовања 1999. године и јавно се противио томе, иако то није било популарно, нити у његовом политичком интересу.
 • Србија је прва земља на свету која је донела Закон о реституцији имовине жртава Холокауста које немају наследнике. Наша држава ће за јеврејску заједницу у наредних 20 година издвајати око милион евра годишње.
 • Желим да се захвалим на позиву на овај скуп од стратешког значаја за нашу земљу и да се захвалим удружењу Национална авангарда на оваквој иницијативи, што као део НВО сектора ради на остваривању историјских и стратешких интереса Републике Србије.

 

Alona Fiser Kam

Њ. е. Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији

Њ. е. Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији

 • Дипломатски односи између држава увек почивају на два стуба. Први стуб је историјско-емотивни, и то је осећај пријатељства, солидарности. Други стуб почива на интересима, пре свега политичким и економским. Израел и Србија у својој сарадњи имају оба.
 • Историјско-емотивни део односа чини трајно присуство јеврејске заједнице у Србији. 

Три особе имале су важну улогу у историји наших односа: рабин Алкалај, један од истакнутијих оснивача ционистичког покрета, на кога је српски национализам тог времена веома снажно утицао. Друга особа је деда Теодора Херцла, помоћник рабина Алкалаја. И Давид Албала, српски национални херој и циониста из Београда, вишеструко одликован после Првог светског рата. Албала је био послат у Вашингтон да лобира за српски национализам, где је дошао у контакт са јеврејском заједницом и идејом јеврејског национализма. Албала постаје заступник интереса оба национализма и тежњи оба народа да обнове државност своје отаџбине. 

 • Писмо српске Владе из 1917. године о признању Балфурове декларације је први међународни документ који признаје право јеврејског народа на његову домовину у Палестини. У овом документу први пут поменут је термин „држава Израел“, тако да Србија на неки начин поседује „ауторска права“ на ово име. 
 • Важно питање за Израел је и питање меморијалних центара страдалих у Холокаусту, као што је Старо сајмиште, Топовске шупе, Јасеновац и други.
 • Политички односи Србије и Израела су одлични. Нема отворених питања између двеју држава.

Израел не признаје Косово и неће га признати. Независно од ове чињенице и од одличног пријатељства са Србијом, Израел понекад очекује већу подршку у Уједињеним нацијама и другим међународним институцијама које покушавају да осуде Израел по различитим основама. Ове ситуације понекад напуштају политичку логику и иду у потпуни апсурд и искривљење историјских чињеница, као што је случај са Резолуцијом Унеска којом се негира веза између Јерусалима и јеврејског народа.

 • Председник Трамп је први који је признао Јерусалим као главни град и преместио амбасаду, али су и друге државе учиниле одређене потезе (отварање привредних или туристичких представништава) или су дале политичке изјаве да намеравају то да ураде. Такви су примери Бразила, Мађарске, Чешке…

Признавање Јерусалима као главног града не само да не угрожава мировни процес већ га на неки начин и подупире јер приморава палестинску страну да прихвати политичку реалност и у складу са њом постигне договор.

 • Израел је одређен као јеврејска и као демократска држава. Израел је домовина свих Јевреја и сви имају право да се „врате“. Од укупног броја Јевреја данас, отприлике 50% живи у Израелу.
 • Одређење „јеврејства“ је компликовано јер се односи и на религију и на националну припадност. Постављено је веома широко како би обухватило што већи број људи. У Израелу живе ултраортодоксни Јевреји, традиционалисти, нерелигиозни, али управо због широко постављеног појма „јеврејске државе“ омогућено је да сви уклопе свој индивидуални идентитет у колективни. У оваким условима држава успешно функционише захваљујући снажним демократским институцијама.
 • Друштвени прогрес и идентитет у Израелу посматрају се као комплементарне вредности, а главни акценат је на образовању. Поуке своје прошлости, историје и културног наслеђа треба користити као оруђе у изградњи иновативног и креативног друштва. 

Goran Vesic

Горан Весић, заменик градоначелника Града Београда

Горан Весић, заменик градоначелника Града Београда

 • Односи Србије и Израела данас нису оптерећени ни једним отвореним питањем.
 • Ми смо један од ретких народа где није било антисемитизма и ми се тиме поносимо.
 • Србија је једна од првих земаља, како је већ поменуто, која је донела закон којим је обештетила жртве Холокауста, односно вратила имовину страдалих Јевреја који немају наследнике јеврејској заједници.
 • Посебно сам поносан што сам као представник Београда посетио Јад Вашем и предао 31.000 докумената који се односе на живот јеврејске заједнице у Београду и оно што се дешавало у холокаусту, а сачувани су у нашем Архиву Београда и Историјском архиву Србије.
 • Спровели смо велики пројекат уз помоћ Јеврејске фондације света помоћу ког смо реконструисали животе 3.500 наших суграђана Јевреја који су убијени у логору Старо сајмиште. Ту документацију предали смо Јад Вашему. Сада се ради на другој фази пројекта тј. реконструкцији живота 6.500 жртава Старог сајмишта. 
 • Поносан сам што сам део градске власти која је коначно покренула питање меморијализације Старог сајмишта. Предлог закона предат је Влади Србије и формирана је владина комисија која ће припремити коначан предлог закона о Старом сајмишту. 
 • Као своју прву одлуку 2014. године, градска власт је донела одлуку о проглашењу 10. маја као Дана сећања на жртве наших јеврејских сународника који су страдали у логору Старо сајмиште.
 • Израелски инвеститори унели су око 2 милијарде евра у Србију, највећи део у Београд и највећи део у некретнинама, скоро милион квадрата.
 • Goran VesicИзраелски инвеститори имају добру репутацију те се некретнине распродају већ на почетку градње.
 • Константан пораст броја страних туриста, међу њима и израелских, директно је повезан са високим степеном безбедности и у Београду и у Србији, а безбедност је један од најзначајнијих критеријума при одабиру туристичке дестинације.
 • Покушаћемо, по угледу на Израел, доношењем нових прописа заједно са Републиком да охрабримо развој стартапова и креативне индустрије у Београду.
 • Предлог потпредседника Маринковића да се једна од улица назове по генералу Шарону градска власт је са задовољством усвојила. 
 • Национална авангарда, чувајући српско достојанство и чувајући наш национализам којим се поносимо, отвара права питања у нашем друштву.


Secured By miniOrange