У периоду од 14 – 24. октобра 2017. године у Сочију, у Русији, одржан је 19. Светски фестивал омладине и студената на коме је учествовало 30 000 младих из преко 180 земаља света, уједињених под слоган „За мир, солидарност и друштвену правду – у борби против империјализма. Поносећи се историјом, градимо будућност!“

Овај Фестивал одржава се од 1957. године у намери да окупи младе широм света у борби против могућих нових сукоба у свету, тј. утицања на свест младих како би се светски мир одржао и даље, после Другог светског рата.

Међу најбројнијим делегацијама из целог света нашла се и делегација Србије која је бројала  више од 270 младих , и тиме је представљала једну од многобројнијих делегација.

Са поносом можемо рећи да су део српске националне делегације била и два члана Националне авангарде,  млади студенти права, Алекса Тојчић ( 23 ) из Новог Сада и Милица Шојић ( 24 ) из Београда.

Они су имали ту част, али и обавезу да буду амбасадори своје земље, како је Његова екселенција амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин назвао младе делегате приликом свечаности у Руском дому приређене у част  посете овогодишњег Фестивала.

Утиске наша два делегата преносимо у даљем тексту.

Алекса Тојчић износи:Aleksa Tojcic i Milica Sojic na festivalu u Sociju

Заиста била је велика част да представљам своју земљу на фестивалу на коме је учествовало преко 30 000 људи из целог света.

Значај самог фестивала је огроман што говори и чињеница да је на свечаном отварању и затварању фестивала присуствовао и Владимир Путин, који се обратио присутнима.

И Милица и ја смо дали све од себе да у очима других Србија остане у добром светлу, остварили смо контакте са бројним страним делегатима. Била је то одлична прилика да се у културном смислу представимо целом свету, да успоставимо односе са делегацијама земаља са којима нисмо били у посебно блиским односима и наравно да продубимо везе са братским руским народом, што сматрам да смо успешно одрадили.  

Многи страни делегати који нису много знали о нашој држави сада знају и изразили су жељу да у најскорије време посете Србију. Свакако српски представници највише времена су проводили са Русима из свих руских регија, па је блиска веза коју имамо са њима додатно ојачана.

Гости на различитим предавањима и дебатама били су бројни руски државни званичници, а на мене највећи утисак оставила је Марија Захарова, портпарол министарства спољних послова Руске Федерације, која се директно обратила нашој делегацији, говорећи о значају српске културне баштине на Косову и Метохији, њеној промоцији и очувању, поновивши став Русије да Косово никада неће бити држава.

Овим боравком у Сочију могло се видети да се утицај Русије враћа на велика врата.

Русија је поново значајан фактор у свету без кога се не може, после дужег времена она иде у корак са Западом, посебно у научном, технолошком и безбедносном смислу. Такође, у погледу нашег односа са Русијом ситуација није иста као раније јер постоји чврста сарадња у многим областима.

Оно што бих посебно издвојио, а што младе највише занима јесте образовање, где све више младих из Србије одлази на студије у Русију, где постоје бројни програми обухваћени стипендијама. Ту су и различити форуми и семинари који се одржавају током целе године широм Русије, па бих свакако препоручио свима који нису имали прилике, да узму учешћа на неком од њих јер искуство које ће тамо стећи је велико.

Лепо је то што данас млади све чешће одлазе у Русију, за разлику од оних времена када је наше студенте гостио Монгомери по различитим семинарима широм Западне Европе учећи их самопорицању, правећи од њих војнике у служби прозападних невладиних организација. На крају могу слободно да кажем да се показало тачним да Русија за Србе није иностранство!

Из наведеног можемо видети јачање везе у данашњици ова два сродна и истоверна народа, као и апсолутно позитивне утиске које нам преноси један од учесника.

Милица Шојић подржава наведене утиске и наводи:

Aleksa Tojcic i Milica Sojic

Током свог школовања обишла сам бројне земље Западне Европе. Ово је била моја прва посјета Русији, али искрено нигдје до сада нисам видјела и осјетила тако топлу, срдачну и искрену добродошлицу као у Русији, за људе са наших простора.

Српска делегација представљала је најбројнију делегацију из Европе и велика част нам је указана обраћањем предсједника Руске Федерације Владимира Путина током отварања Фестивала.

Фестивал је био сачињен од бројних панела и дискусија о актуелним геополитичким, политичким и свјетским дешавањима, културних и научних манифестација, као и спортских дешавања.

Имали смо јединствену прилику да упознамо младе и успјешне људе широм свијета уједињене у исту идеју – очување мирног свјетског поретка и грађење боље будућности за све нас!

Остварили смо бројне контакте са младим људима из Русије, али и из других земаља попут Бјелорусије, Киргистана, Летоније, Белизеа, Чилеа, Бразила, Мозамбика, Непала, Словеније, Црне Горе и Републике Српске – Босне и Херцеговине.

Током овог Фестивала Република Србија имала је јединствену прилику да се представи цијелом свијету у свом најбољем издању и да покаже да у њој живе срдачни људи, пријатељских намјера отворени за сарадњу и грађење боље будућности.

По повратку у Београд, тј. у Србију, наставили смо комуникацију са новостеченим пријатељима у Сочију, од којих су многи од њих, посебно они из Русије, иразили жељу да посјете нашу земљу.

Планирамо радо да им изађемо у сусрет и у маниру добрих домаћина дочекамо их у Србији, како бисмо им показали све љепоте које она има и са поносом треба да представља, а и како бисмо одржали пријатељске везе и остварили сарадњу кроз будућност коју смо од боравка у Сочију почели градити.

Такође бих истакла оно што је Алекса већ споменуо, а то је – образовање. Русија заиста нуди лијепе и квалитетне могућности и услове образовања, стручног усавршавања и бројних фестивала и кампова за младе, које је заиста штета не посјетити, бар једном у животу.

Свака млада особа у Србији која тежи да радом на себи сваког дана ствара бољу верзију себе, требало би да оде и на Исток и на Запад и да сама, на основу својих утисака и афинитета, направи компарацију.

Било који додатни утисак који бих хтјела навести о Русији и њиховом народу не би могао дочарати осјећај који се јавио у свима нама док смо били тамо.

Русију треба осјетити. Треба је посјетити и осјетити дух словенског народа, нама толико сличног и пријатељски настројеног.

За крај, заиста ми је била изузетна част представљати своју земљу на таквој врсти манифестације.

Алекса и ја смо се заиста потрудили да представимо нашу земљу онакву каква јесте и какву је волимо и уживали смо у том труду, а резултати мислим да се полако остварују и да ће њихово потпуно остварење тек наступити.“